Schody do nebe postavit chtěl bych pro tebe – i s marmolitem

Marmolit je přímo ideálním materiálem pro omítnutí schodů. Kde všude jej použít, jak a na co si dát pozor?

Marmolit na schody, skvělá volba i pro váš domov

Marmolit se také někdy popisuje jako soklová omítka. Už samotný název pak jasně předurčuje jeho použití. Velmi odolná omítka dokáže chránit namáhanou plochu schodiště před mechanickým poškozením, ale také před působením vnějších vlivů v případě, že se jedná o schody v exteriéru.

I v takto náročných podmínkách přitom vydrží marmolit desítky let. Během této doby nevyžaduje nijak náročnou péči. Pokud byste nicméně přece jen měli dojem, že vzhledem ke znečištění je potřeba marmolit na schodech omýt, je to bez problémů realizovatelné. Omítka odolává i působení vlhka, stačí proto použít obyčejnou vodu. Obnovit původní vzhled lze také s pomocí renovačního nátěru.

Zvolit si můžete dle vlastního přání zrnitost od jemné po hrubou a také různou barevnost. Marmolit může být jednobarevný, ale také se na trh dodává vícebarevné provedení se zajímavým mozaikovým efektem. Odstínů je nepřeberné množství a je možné je i vzájemně kombinovat a vytvářet například také různé vzory. Vždy je tak možné individuálně sladit omítku s celkovým stylem interiéru nebo exteriéru.

 

Jak pracovat s marmolitem a čemu se vyhnout

Při aplikaci na schody bychom měli dbát na obecné zásady práce s marmolitem, tedy důkladné očištění i napenetrování podkladu. Pro zvýšení pevnosti se také doporučuje použít tzv. perlinku. Použití perlinky a lepidla vám také usnadní nanášení finální vrstvy.

Pozor, marmolit se nanáší výhradně na tzv. svislé plochy. U schodů to tedy znamená, že by neměl být použit coby nášlapná vrstva. Marmolit není tolik odolný a hrozilo by, že se začne omítka odlupovat a praskat.

Jestliže se jedinečného vzhledu nechcete vzdávat, můžete kombinovat marmolit s dalšími materiály a zvolit na pochozí plochu tzv. kamenný koberec. Ostatně s marmolitem bývá v podobných případech často zaměňován. Vyhnete se tak zklamání z toho, že marmolit na zamýšleném místě nedrží, kamenné koberce jsou odolné dostatečně.


Schody do nebe postavit chtěl bych pro tebe – i s marmolitem Schody do neba postaviť chcel by som pre teba – aj s marmolitom