Koupelnové baterie – technologie a novinky

Vytváření funkční a současné koupelny je fascinující úkol! To zahrnuje podrobné zkoumání nejnovějších trendů a inovací, a to i při výběru koupelnových baterií.

Rozmanitost vodovodních baterií

Trh je plný širokého spektra vodovodních baterií, které se liší funkcionalitou (např. baterie pro vany, sprchy, umyvadla, bidety) i způsobem instalace (nástěnné, na rovinaté plochy, povrchové, skryté). Další aspekty, které je třeba zvážit, zahrnují počet otvorů potřebných pro instalaci (jedno nebo víceotvorové) a technologický design (jednopákové, tradiční dvoupákové, termostatické a s pohybovým čidlem). V rámci těchto kategorií lze najít širokou škálu cen – od cenově dostupných až po luxusní varianty. Tyto cenové rozdíly jsou způsobeny použitými materiály a technologií výroby.

Komponenty a připojení

Srdcem každé koupelnové baterie je hlavice, která výrazně ovlivňuje jak její životnost, tak cenu. Kvalita hlavice určuje, zda nám bude baterie sloužit po dlouhou dobu, nebo zda bude rychle potřeba výměna. Renomovaní výrobci používají keramické hlavice, které jsou odolnější, poskytují lepší těsnost a rychlejší regulaci průtoku než hlavice s těsněním v levnějších modelech. U menších baterií se využívá keramická hlavice o šířce 35 mm, zatímco větší modely mají hlavice 40 mm, které poskytují lepší regulaci průtoku a jsou odolnější.

Baterie od renomovaných výrobců také obsahují odolnější a vysoce kvalitní komponenty, včetně těsnění, které má významný vliv na životnost a těsnost baterie.

Při výběru koupelnové baterie je důležité věnovat pozornost typu připojení ke zdroji vody. Kvalitní baterie jsou vybaveny trubkami, které jsou odolnější a bezpečnější než standardní hadice. Měli bychom také mít možnost využít úhlové ventily s filtrem pod baterií, které zabraňují vniknutí nečistot do baterie a předcházejí tak netěsnostem nebo trvalému poškození.

Černá baterie

Materiál koupelnové baterie

Koupelnové baterie se obecně vyrábějí z mosazi s určitým obsahem mědi – čím více mědi, tím lepší je kvalita použitého materiálu. Barevné provedení povrchové úpravy může být různé – nejčastěji se setkáváme s chromovými bateriemi, ale můžeme si vybrat i saténové, starozlaté nebo barevné, typicky bílé nebo černé. Typ povrchové úpravy použitý při výrobě má klíčový vliv na kvalitu zpracování, životnost a estetický vzhled koupelnové baterie.

Baterie od renomovaných výrobců si déle udržují vlastnosti nového výrobku, jak z vizuálního hlediska, tak z hlediska použití. Nejmodernější technologie a prvotřídní komponenty zaručují, že i po dlouhodobém používání budou ventily nebo páčky koupelnové baterie fungovat s lehkostí, jako by byly nové. Příkladem může být společnost Grohe, která při výrobě svých jednopákových baterií využívá technologii Grohe SilkMove®. Tato technologie zajišťuje hladký pohyb rukojeti baterie, široký úhel ovládání páky a snadnou kontrolu průtoku vody. Pro pohodlnou a rychlou instalaci baterie využívá společnost také technologii Grohe QuickFix™, která – díky minimalizaci montážních dílů – zkracuje dobu instalace téměř o polovinu, a to i pro nezkušeného zákazníka.

Koupelnová baterie

Inovace v oblasti koupelnových baterií

V segmentu koupelnových baterií dochází k pravidelnému představování inovací, a to nejen v oblasti využívání nejnovějších technologií. Termostatické, podomítkové nebo bezdotykové baterie byly v minulosti považovány za novinku, dnes jsou běžně používány jak v soukromých, tak ve veřejných prostorech. Nedávno se na trhu začaly objevovat baterie, které kombinují praktičnost koupelnových armatur s estetikou užitého umění.

Jedním z příkladů takové symbiózy je osvětlená umyvadlová baterie. LED diody v ní mění barvu světla podle teploty vody – zelená značí teplou, červená horkou a modrá studenou vodu. To však není jediná možnost kombinace vody a světla v koupelnové baterii. Když vybavíme standardní baterii speciálním nástavcem s LED diodami, můžeme dosáhnout efektu barevného proudu vody.

Také tvarové provedení baterií nabízí nové trendy. Pro ty, kteří hledají něco odlišného a standardní tvar baterií jim přijde příliš obyčejný, přichází některé firmy s extravagantními návrhy koupelnových baterií s moderními a netradičními liniemi. Příkladem může být koupelnová baterie Murano od společnosti Hansa, charakteristická svým futuristickým designem a výtokem vody ve tvaru vodopádu. Zařazení takových baterií nebo světelných prvků do koupelny může prostor proměnit v něco jedinečného, plného atmosféry a překvapení.


Koupelnové baterie – technologie a novinky Kúpeľňové batérie – technológie a novinky