Jak vyzdobit ložnici v podkroví – Zjistěte několik praktických triků!

Mnoho lidí sní o ložnici v podkroví. Když se tento sen stane skutečností, je čas na rozhodnutí o designu. Jak tento interiér udělat krásný a pohodlný? Navrhujeme!

Ložnice se dřevem

Podkroví je ideálním místem pro ložnice. Okouzlující zkosení, neúplné výšky, střešní okna propouštějící spoustu světla, někdy viditelné stropní trámy – to vše vybízí k vkusnému a pohodlnému uspořádání prostoru. Jak ale postupovat, aby nám špatná volba nedala v noci spát?

První trik. Vyčistěte prostor ložnice od všeho nepotřebného

Když se chcete dobře vyspat, nemělo by vás nic rozptylovat. Čím méně předmětů si do ložnice umístíte, tím snáze se před spaním uklidníte. Vítaný je samozřejmě malý stolek s lampičkou na čtení – bude příjemné si na něm před spaním číst nebo si dělat zápisky do deníku.

Odstraňte z ložnice skříně, knihovnu, komody, křesla, truhly, veškeré skříně, psací stůl a přebytečné police. Podobně zacházejte s drobnostmi a většinou dekorací. Získáte tak efekt poněkud asketického úklidu prostoru – a s ním i zklidnění mysli, těla a ducha.

Vyčištění prostoru od všeho nepotřebného nábytku, doplňků a pomůcek také zajistí, že ani malá ložnice nebude působit stísněně.

Z prostoru pro spaní také odstraňte většinu květin v květináčích, protože spotřebovávají kyslík, který potřebujete i v noci (do ložnice si samozřejmě můžete dát sansevierie, které mají v tomto ohledu opačnou vlastnost)

Šedý interiér

Druhý trik. Používejte světlé barvy, které dodají interiéru lehkost

V podkroví, kde je výška místností neúplná, dobře fungují světlé barvy. Jakékoli tmavé, syté odstíny mohou působit nepříznivým, zdrcujícím dojmem a opticky zmenšovat prostor. Univerzální bílá, světlé odstíny zesvětlené šedé a béžové, světlý nábytek a světlé podlahy inspirované přírodním kamenem nebo dřevem – to je téměř zaručený způsob, jak ložnici dodat pocit klidu a prostornosti. Vhodnou inspirací je také světlá koupelna se dřevem jako středobodem.

Třetí trik. Spojte ložnici s koupelnou

Pokud je to technicky možné, zvažte také spojení prostoru ložnice a koupelny. Získáte tak další prostor každé místnosti a zároveň neocenitelné pohodlí, přístup k přirozenému světlu v koupelně a skvělý vizuální efekt.

Podkrovní ložnice

Pokud nechcete nebo z jiných důvodů nemůžete spojit ložnici s koupelnou, snažte se, aby byly na stejné úrovni. Nebudete pak muset používat schody, což je v noci a ve spánku nepohodlné a může to být i nebezpečné.

Koupelna s dřevěným motivem

Čtvrtý trik. „Snižte“ postel

Pokud máte díky hrbolům podkroví k dispozici mnohem nižší prostor, obejděte se rovnou bez vysoké postele nebo dokonce standardního rámu. Místo toho se zamyslete nad tím, jak můžete chytře snížit základnu matrace. Výrazně tak zlepšíte proporce interiéru své podkrovní ložnice. Zvažte výrobu opravdu nízkého rámu postele na zakázku. Můžete si ho také vyrobit sami z palet.

Pokud vás tato řešení neuspokojí, můžete matraci položit přímo na podlahu nebo koberec (důležité upozornění: ujistěte se, že je to pro vaši matraci možné – pokud vyžaduje větraný prostor pod ní, zvolte jinou možnost – nedostatečné odpařování vlhkosti z matrace plodí riziko vzniku plísní, zdravotních problémů a ztráty záruky výrobce)

Postel z dřevěných palet

Pátý trik. Používejte podlahové vytápění

Pokud máte k dispozici mnohem menší plochu stěn než v místnostech s plnou výškou, nevyplatí se zabírat tento prostor nevýraznými radiátory. Podlahové vytápění v kombinaci s keramickou dlažbou bude fungovat mnohem lépe.

Pokud má postel nebo lůžko pevnou polohu, vyplatí se při instalaci podlahového vytápění této oblasti vyhnout – bude se vám tak příjemněji spát a nebude docházet ke zbytečné, nadměrné spotřebě energie na vytápění

Šestý trik. Zajistěte funkční uspořádání ložnice v podkroví

Bez ohledu na to, jak je váš prostor prostorný, dbejte na to, aby byl co nejfunkčnější. Rozmístění nábytku, spotřebičů a dalšího vybavení musí zajistit volnost pohybu, optimální osvětlení podle vašich potřeb a vizuální harmonii.

Postel by měla být „demokraticky“ přístupná z obou stran. Stojící lampy na nočních stolcích můžete s úspěchem nahradit lampami zavěšenými nízko u stropu.

Zelená postel

Sedmý trik. Dodejte místu atmosféru!

Každému prostoru, i tomu nejskromnějšímu co do velikosti, můžete dát jedinečný, individuální charakter. Váš vkus, vášně a zvyky se na interiérech, zejména těch intimních, jako je ložnice, podepisují. Neváhejte do prostoru ložnice zakomponovat osobní prvky – po probuzení z něj budete čerpat další energii.

Pokud vlastníte rozsáhlý podkrovní prostor, jsou vaše možnosti designu téměř neomezené. Velký prostor vám umožní plynule rozšířit funkčnost ložnice o místo pro rozhovor u stolu, místo pro práci, čtení a blažený odpočinek v křesle nebo na sedadlech širokých parapetů. Pamatujte, že čím více funkcí místnost má, tím větší důslednost budete potřebovat v jejím uspořádání.

 

 

Převzato z Paradyz.pl


Jak vyzdobit ložnici v podkroví – Zjistěte několik praktických triků! Ako zariadiť spálňu v podkroví – Zistite niekoľko praktických trikov!